Barvanje las z kano


Posušeni listi kane se uporabljajo za barvanje las. Henna se veže na keratin in tako izboljša ter obogati barvo las. Uporabljajo jo tudi za polepšanje rok in nog. V maroški tradiciji jo uporabljajo že tisočletja. Cvetovi, kot sladka dišava,  ter korenine so poznane po svojih zdravilnih  lastnostih.
Kana neguje lase in krepi lasišče.

Nasveti za uporabo: 

Barvanje las:

Kano lahko mešamo na več načinov:

1. Hitra priprava:

Kano dobro zmešajte s toplo vodo, da dobite srednje gosto pasto. Za zelo kratke lase zadostuje 20g prahu, za dolge pa do 100g. Pustite na toplem približno 15 minut pred nanosom, da se prah veže z vodo. Zaščitite kožo ob robu lasišča (ter ušesa) tako, da jo pred nanosom namažete z naravnim oljem. Zaščitite svoja oblačila in pri nanosu nosite PVC ali lateks rokavice, saj kana obarva kožo ali oblačila. Mešanico nanašajte na vlažne, umite lase in bodite pozorni, da prekrijete vse lase. Po končanem nanosu zaščitite lase s kapo za tuširanje in pustite delovati od 30 minut do 2 ur, odvisno od tega, kako intenziven odtenek si želite. Po tem času spirajte s toplo vodo, dokler voda, ki teče od las, ne postane čista.

2. Če imate več časa, barvanje  je po tej pripravi bolj učinkovito:

V kozarec zmešajte prah kane, žličko sladkorja, žličko arganovega ali olivnega olja in nekaj limoninega soka. Premešajte z leseno žlico, da dobite zmes, ki naj bo gosta, brez grudic in naj ne kaplja. Pustite stati nekaj ur (najbolje čez noč) na sobni temperaturi.
Pred barvanjem si lahko v lase vtrite žlico olja (lahko olivnega, arganovega,…) in ga pustite na laseh dobre pol ure. Lase nato umijte in posušite.
Ko so lasje suhi, nanje počasi in temeljito nanesite kano.  Zaščitite svoja oblačila in pri nanosu nosite PVC ali lateks rokavice, saj kana obarva kožo ali oblačila.
Lase nato ovijte v plastično folijo ali nanje položite tanjšo plastično vrečko. Kano na laseh pustite učinkovati vsaj eno uro do dve uri, odvisno od tega, kako intenziven odtenek si želite, nato pa jo sperite in zopet umijte lase.
Pred barvanjem s kremo namažite čelo, vrat in ušesa, da zaščitite dele tlesa pred barvnimi madeži.

Kako naredimo pasto iz henne : http://www.youtube.com/watch?v=qgShQjD1598

KOLIKO HENE UPORABIM ZA BARVANJE LAS?

50 gramov za barvanje zelo kratkih las ali za popravke pri narastku lasišča.
100 g za krajše lase
200 g za lase dolžine do vratu
300 g za lase dolžine do ramen
500 g za lase dolžine do  pasu
dodaj 50-100 gramov za kodrate ali bolj  goste lase

 

NASVETI IN IZKUŠNJE NAŠIH STANK

Če žekite uporabiti manj praha kene in da ni masa kane preveč redka lahko uporabite v masi tudi rumenjak.

Na koncu pri izpiranju las, ko sperete maso kene iz las  zmešajte v 2 dl kozarec par kapljic  jabolčnega kisa ali limone in vode. Z mešanico vode sperite lase, tako bo barva dalj časa obstojna na laseh.