Od kje prihaja Arganovo olje?


Kot ponavadi smo se odpravili v deželo arganovega olja, to je osrednji del Maroka.  Arganovo drevo (Argania Spinosa) najdemo le še v tej pokrajini in nikjer drugje na svetu. V zadnjem desetletju je bilo izvedenih nekaj poiskusov pogozdovanja z modifikacijami drevesa tudi v Tuniziji, Španiji in Izraelu vendar zaenkrat brez večjih uspehov.

Drevesa v Maroku rastejo na povšini caa.  830,000 ha in iz njih pridelajo približno  4000 ton arganovega olja, od tega gre  60% arganovega olja v izvoz  (MAPM, 2013).

Berberi (Imazighen), tamkajšni prebivalci živijo na tem območju že več kot 4.000 let. Romani so jim reki ‘barbari’ in le to poimenovanje se je kasneje spremenilo v Berberi, kot jih imenujemo še danes.  Imajo svoj jezik in kulturo ter pisavo, ki jo ohranjajo iz roda v rod. Ko so v 7 stoletju prišli iz vzhoda Arabci so počasi začeli izpodrivati njihov jezik in kulturo. Največji pritisk pa je bil na njih v dobi Francoskega protektoriata, ko so v šolah prepovedali uporabo njihovega jezika in pisave. Šele leta 2011 jim je sedanji  kralj Mohammed VI dovolil uporabo njihovega jezika tudi v šoli,  začeli so tudi predvajati oddaje po televiziji in radiju v berberskem jeziku.

Berberi imajo bogato tradicijo in kulturo, ki je vredna ogleda. So mojstri rokodelci. Izdelujejo nakit iz srebra, brona in različnih poldragih kamnov, ki jih najdelo v njihovi deželi.

Tradicionalno vzorce najdemo po vsej deželi. Pridih njihove kulure nas vedno znova prevzame in pošlje z mislimi stoletja nazaj v čas, ko ni bilo še televizije sodobne tehnologije in je čas tekel bolj počasi.

Ustavili smo se v Agadirju, prestolnici Berberov.   Obiskali smo moje sorodnike, ki tam živijo in se odpravili na glavno tržnico (medina).  Uživali smo v tradicinalnem čaju na polni tržnici, kjer si našel vsega po malem, mešanica stare kulture z novo dobo se prepleta preko raznovrstne ponudbe. In čeprav je bila v Sloveniji zima, je bilo tukaj lep toplo in ponudba z zelenjavo je bila obilna. 

 

Odpravili smo se naprej,  v naslednje mesto,  v ozadju so se črtali obrisi gora, ki so bila še vedno v beli oddeji.

Drevesa so polna arganovih plodov. Spet bo dobra letina. Pri Berberih zopet dobimo sveže zaloge arganovega olja. Zadovoljni se odpravimo proti Casablanci, saj vemo, da imamo ta pravo maroško olje spet na zalogi.

www.argan.si